Blog

15feb
2024

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en speedpedelec?

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en speedpedelec?

Bent u op zoek naar een snelle en duurzame manier om u te verplaatsen? Dan twijfelt u misschien of u een elektrische fiets of een speedpedelec moet kopen of leasen. In dit artikel ontdekt u het verschil.

Wat is een speedpedelec?

Een speedpedelec is een type elektrische fiets met een vermogen van maximum 4kW. ‘Pedelec’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘PEDal ELECtrical Cycle’. Omdat een speedpedelec vlot snelheden tot 45 km/u behaalt, gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen.

•    U moet minstens zestien jaar zijn om een speedpedelec te mogen besturen.
•    Een speedpedelec moet een kentekenplaat hebben.
•    U moet uw speedpedelec inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen.
•    U moet een rijbewijs hebben (auto of bromfiets).
•    U moet een helm dragen.
•    U mag geen kinderen jonger dan drie jaar vervoeren.
•    Kinderen tussen de drie en acht jaar mag u alleen vervoeren met een geschikt beveiligingssysteem.

Een elektrische fiets vs een speedpedelec

Het grote verschil tussen een speedpedelec en een ‘gewone’ elektrische fiets is de snelheid. Een e-bike gaat maar tot 25 km/u en wordt wettelijk gezien als een fiets. In tegenstelling tot speedpedelecs gelden er geen strengere regels voor een elektrische fiets.

Op de rijbaan of op het fietspad?

•    Met een speedpedelec mag u het fietspad gebruiken of de rijbaan als de toegelaten snelheid daar maximaal 50 km/u is. Is de maximale toegelaten snelheid hoger dan 50 km/u? Dan bent u verplicht om het fietspad te gebruiken.

•    Let daarnaast op verkeersborden met het symbool van een bromfiets en de letter P, want die zijn speciaal bedoeld voor speedpedelecs. Ze kunnen u bijvoorbeeld verplichten of verbieden om het fietspad te gebruiken, toelaten om in de tegengestelde richting in een eenrichtingsstraat te rijden, om op een jaagpad te rijden, en zo meer.

Verzekering voor speedpedelec soms verplicht

Als uw speedpedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning, dan is een BA-verzekering bromfiets verplicht. In alle andere gevallen volstaat een familiale BA-verzekering.

Hebt u interesse in leasing van elektrische fietsen of speedpedelecs? Hier vindt u alle info.